Modul in care privesti lucrurile determina modul in care faci lucrurile
by Dumitrita Lavu
Odoo • Image and Text

Ceea ce conteaza cu adevarat este NU ceea ce astept eu de la viata, ci mai degraba ce asteapta viata de la mine.”  Viktor Frankl


Trecerea aceasta de la viata obisnuita la criza m-a provocat si mai profund sa ma gandesc la aceasta idee pe care Viktor Frankl o mentioneaza in carte sa “Omul in cautarea sensului vietii.”

Care este sensul vietii? Ce conteaza cu adevarat? Care sunt lucrurile pe care mi-am cladit si imi cladesc fericirea? Sunt o persoana credincioasa si astfel de intrebari mi le-am mai pus, insa contextul de azi le da o greutate aparte. Este ca si cand in viata normala am intra pe o pista de alergare si am incepe sa alergam dupa ceva – bani, siguranta sau succes – si dintr-o data am fi loviti de adversitati. Suferinta ne ajuta sa intelegem nebunia alergarii dupa zei vremelnici.

 Mi-am dat seama ca desi sunt o persoana pentru care credinta este valoarea principala, foarte usor pot fi distrasa de la urmarirea scopului meu, de la trairea valorilor mele, de lucruri stralucitoare si nu neaparat rele, dar de-o importanta mult mai mica. Mi-am dat seama ca am trait din perspectiva “ce astept eu de la viata.” Atunci cand privesti viata asa stai in intrebarea “De ce mie?” “De ce e asa?”, “De ce, Doamne numai mie?” Iar cand ma uit la viata din perspectiva “ce asteapta viata de la mine” stau in intrebarea “Ce pot face mai bine cu ce am primit?”

Nu pot stii daca circumstantele prin care voi trece vor fi asa cum imi doresc, dar intotdeauna voi putea sa ma intreb: “Cum ar putea persoana care imi doresc atat de mult sa fiu sa ii faca fata unei asemenea situatii?” 

O incercare ne poate schimba parerea despre ceea ce conteaza cu adevarat. De multe ori doar atunci cand ni se demonstreaza cat de usor putem pierde totul si cat de trecatori suntem privim viata cu alti ochi. Cand trecem prin greutati realizam de fapt din ce suntem facuti. Exact la fel cum descoperim ce se afla intr-un tub de pasta de dinti abia atunci cand il strangem.

Zilele acestea am realizat ca “Lagarul mintii” e mai cumplit ca “lagarul fizic” in care poti fi inchis. Viata te poate inchide in anumite circumstante si da, nu ai puterea sa le schimbi. Insa libertatea mintii si a sufletului iti da puterea sa te ridici deasupra lor, ceea ce iti deschide usa larg spre noi oportunitati prin care poti sa traiesti conform asteptarii pe care o are Dumnezeu de la tine. Atunci cand nu avem speranta pentru viitor nu avem putere nici in prezent. Oamenii pot infrunta un “astazi” greu daca cred ca va veni un “maine” minunat.

Asemenea lui Viktor Frankl, Iov, fara a avea o greseala personala, a fost fortat sa se confrunte cu cea mai cumplita forma de tragedie. El s-a hotarat sa-si pastreze credinta si increderea in procesul la care il supunea Dumnezeu. In fiecare clipa, in acest proces, pot alege ce imi hranesc mai mult - credinta sau frica. Atunci cand imi focalizez atentia asupra muntelui, sunt stapanita de frica. Dar cand imi concentrez atentia asupra lui Dumnezeu prind viata prin credinta. Si cel mai important lucru pe care l-am inteles este ca, daca nu am parte de munti, nu am de unde sa stiu ca acea credinta este in mine. Credinta aceasta ne da puterea ca indiferent de locul in care ne-am gasi, sa-l folosim ca si platforma pentru indeplinirea misiunii noastre.

Dumnezeu nu lucreaza pentru a crea circumstantele pe care noi ni le dorim. Dumnezeu lucreaza in circumstante nefavorabile, facand din noi ceea ce doreste El. El nu a spus ca nu vom avea parte de furtuni si greutati. El a spus ca acestea nu ne vor infrange. Daca nu am parte de “munti”, nu am de unde sa stiu ca acea credinta este in mine. Credinta pentru ca este invizibila are nevoie de teste vizibile ca sa fie demonstrata. Necazurile vin peste noi cu un scop anume. Nuca nu isi poate oferi miezul decat prin zdrobirea cojii.

Mai mult ca in orice loc Dumnezeu poate fi vazut in oameni care trec prin incercare si care manifesta o atitudine de biruinta, bucurie, pace si slujire. Putem fi oameni in care Dumnezeu sa se vada pentru ca El este cel ce ne da tuturor puterea sa ramanem “oameni la datorie” indiferent de situatia in care ne aflam. Dumnezeu ne da puterea de a fi mai mult decat putem noi visa. Insa puterea aceasta este activata in noi prin deciziile pe care le luam zilnic si responsabilitatea cu care ne traim viata, vine in urma credintei pe care o avem. A constientizarii CINE SUNTEM si AI CUI SUNTEM. 


 

Asta ne omoara pe toti
by Dumitrita Lavu