La ce te ajută iertarea?
by Dumitrița Lavu
Odoo • Image and Text

Există o veche zicală care spune că neiertarea cuiva e ca și cum ai bea otravă și să aștepți să moară... Fiecare avem niște „scheleți“ în dulapul vieții, pe care îi ținem acolo ascunși.  


Cărăm în viața noastră anumite greutăți, pe care pur și simplu nu le lăsăm acolo unde sunt, în trecut. Iertarea înseamnă să renunți la trecutul tău ca să poți merge înainte în viață.

Când nu ne debarasăm de vechile răni și dușmănii, în esență, noi alegem să păstrăm o rană care ne împiedică să fim pe deplin sănătoși. Acceptând furie, resentimente, amărăciune, nu vom fi niciodată în stare să ne vindecăm cu adevărat de răni.

Iertarea înseamnă să renunți la nevoia de a te răzbuna. În spatele gândului “nu pot să-l iert” stă nevoia ta de a te răzbuna. Tu crezi că așa îl pedepsești! Că te răzbuni pe el! Dar nu e așa. Ție îți faci rău. Pe tine te bicuiești. În timp ce persoana care ți-a greșit, poate a și uitat, tu păstrezi resentimentele. Neiertând te mutilezi singur. Tu pe tine. Și durerea cea mai mare e că, tu crezi că lama e la celălalt. Nu!!!!!! Lama e la tine în mână.

Noi nu suntem în măsură să judecăm greșelile altora și nu suntem responsabili de comportamentul celorlalți. Tu nu poți schimba cealaltă persoană, nu o poți face să gândească și să acționeze altfel. Tu ești responsabil de modul cum reacționezi tu. Dacă te lași afectat de faptele lui, de vorbele lui, sau… pur și simplu alegi să nu te afecteze.

Când spui iertare, trebuie înțeles un lucru fundamental: iertarea este un câștig de care beneficiezi tu în primul rând. De ce? Pentru că, tu ești cel care își eliberează sufletul de acea povară greu de purtat. Iertarea o faci pentru tine, e o afacere între tine și tine, e un cadou pe care ți-l faci ție. „A ierta înseamnă să eliberezi un prizonier și să descoperi că prizonierul erai chiar tu.”  spunea Lewis B. Smedes. A alege să ierți nu este a da drumul celeilalte persoane dintr-un cârlig. A alege să ierți este despre a te alege pe tine să te eliberezi din cârlig, a alege pacea minții, pacea sufletului tău.

Când iertăm, se întâmplă cu adevărat ceva extraordinar cu noi, nu cu cel iertat. Pe noi ne vindecă, nouă ne dă pacea, nouă ne dă puterea să ne rugăm pentru celălalt, lasând loc ca vindecarea să se producă.

Este necesar să iertăm pe cel ce ne-a rănit, oricât de grava ni s-ar părea greșeala în mintea noastră. Atenție! Ni s-ar părea… Uneori nici nu e așa grav precum vedem noi situația. Trebuie să iertăm chiar dacă nu merită să fie iertat, dacă nu de dragul lui, măcar de dragul nostru, pentru a nu mai suferi de fiecare dată când ne amintim cele întâmplate.

Doar alegând să iertăm putem începe procesul de vindecare. Poate suna ca un clișeu, dar iertarea este medicamentul sufletului - un medicament de care avem cu toții nevoie dacă vrem să trăim viața din plin, atât aici pe pământ, cât și în veșnicie. O viață în care ierți e o viață liberă.

Iertarea este o alegere.

Ce reprezintă pentru tine victoria asupra propriei persoane?
by Dumitrița Lavu