Ce reprezintă pentru tine victoria asupra propriei persoane?
by Dumitrița Lavu
Odoo • Image and Text

Ce influență ai asupra celei mai importante persoane din viața ta? Despre tine este vorba! Cum te conduci tu pe tine? 
În Proverbe 16:32 scrie că „Cine este stăpân pe sine prețuiește mai mult decât cine cucerește cetăți.“ De asemenea, Proverbe 25:28 ne spune că: „Omul care nu este stăpân pe sine este ca o cetate surpată și fără ziduri.“

A fi stăpân pe tine înseamnă a avea autocontrol asupra propriei persoane, a te autodisciplina. Autodisciplina îi descrie pe oamenii care sunt dispuși să preia controlul asupra propriei persoane și a lucrurilor menite să le aducă fie succese, fie insuccese. Cu asta începe totul. Autodisciplina stă la baza succesului tău, oricare ar fi definiția succesului tău…

„Nivelul tău de succes va fi determinat de nivelul tău de autodisciplină.” spune John Maxwell. Tot el afirmă, în una din carțile sale, că, orice lucru care merită cu adevărat și e de valoare este la deal! Și pentru a urca la deal, trebuie să fii intenționat. Nu ai cum să mergi din întâmplare la deal. Poți ajunge acolo prin autodisciplină. Poți urca la deal străduindu-te să urci. Autodisciplina reprezintă acea străduință, acel efort depus pentru a urca, a ajunge acolo unde îți dorești. Dar există o problemă. Cei mai mulți oameni au speranțe care să îi ducă la deal, dar obiceiuri care îi trag la vale. Viața ta din prezent este de fapt suma obiceiurilor tale. Cât de fericit sau nefericit ești e un rezultat al obiceiurilor tale. Starea ta e un rezultat al obiceiurilor tale.

Citind despre viețile personalităților, am descoperit că prima victorie înregistrată de fiecare dintre ei a fost chiar victoria față de ei înșiși. Asta este prima victorie pe care trebuie să o obții…victoria asupra propriei persoane…și cu siguranță celelalte victorii vor urma.

Ce reprezintă pentru tine victoria asupra propriei persoane?

Ce implică această victorie?

Care ar fi un prim pas în obținerea ei?

Ceea ce alegi să faci în mod repetat (lucrurile la care te gândești cel mai mult și pe care le faci zilnic) formează persoana care ești. Așa cum gândește omul în inima lui așa este. Gândirea îți determină obiceiurile. Schimbarea modului de gândire va începe să-ți schimbe obiceiurile. De ce spun asta? Gândirea de până acum te-a adus la rezultatele prezente. Dacă vrei rezultate diferite, rezultate mai bune e nevoie de o gândire nouă care să te duca spre rezultatele dorite. Azi ești acolo unde te-au adus gândurile tale. Iar mâine vei merge acolo unde te vor duce gândurile tale. Pentru implementarea, formarea unui nou mod de gândire este nevoie de autodisciplină. Autodisciplina îți întărește gândirea la deal.

Gândește-te cum gândurile tale îți determină obiceiurile! Care e gândul pe care îl ai și care creează un obicei pozitiv pentru tine? Ce gând ai care creează un obicei negativ pentru tine? Ce obicei de alunecare la vale vei înceta să-l mai faci? Cum vei realiza asta? Ce obicei sau obiceiuri ai in prezent pe care dacă le-ai schimba sau ai renunța la ele ți-ar asigura un viitor mai bun? Autodisciplina face din obicei slujitorul, și nu stăpânul tău.

Faptul că ne dorim ca lucrurile să se schimbe nu înseamnă neaparat că ele se vor schimba. Faptul că sperăm ca lucrurile să se îmbunătățească nu înseamnă că așa se va întâmpla.

Doar prin gestionarea modului de gândire și prin trecerea de la vorbe la fapte putem produce o schimbare pozitivă. Ce ar trebui să faci acum, dar nu ai facut, ai tot ezitat și amânat?

Caracteristica aceasta, autodisciplina, nu este una pentru care lupți o singură dată, după care poți spune: „Ah, ce bine că am terminat cu asta!“ Este o chestie la care e musai să lucrezi zi de zi. Dar stai, nu te întrista că am și vești bune în această privință: cu cât caștigi mai multe lupte legate de autodisciplină, cu atât sunt mai puțin dificile luptele care vor urma. O victorie contribuie la următoarea victorie, iar fiecare aspect pe care îl disciplinezi te ajută la disciplinarea altor aspecte.

Alege să fii autodisciplinat ca să poți urca pe muntele visurilor tale.

Alegerea pe care o faci, te face pe tine!
by Dumitrița Lavu