Asta ne omoara pe toti
by Dumitrita Lavu

 

Odoo • Image and Text

Consider ca unul dintre cei mai mari inamici ai nostri este ZONA DE CONFORT. Un nume aparent nevinovat… CONFORT. Confortul e placut, sa fii in zona lui e minunat, e locul din care nu mai vrei sa pleci. 

Aici actionam din obisnuinta, actiunile noastre nu mai necesita nici un efort constient. Am invatat deja sa facem acel lucru, functionam pe pilot automat. Zona de confort este un asasin deghizat intr-un prieten, este sirena ce te ademeneşte cu cantecul ei si apoi te trage la fundul marii unde te ineaca. Nu-i asa ca e ironic? Zona de confort iti ucide viata iar tu esti dispus sa faci ORICE pentru a fi acolo!

Evolutia inseamna iesirea din zona de confort! “Nu putem deveni ceea ce vrem sa fim, ramanand ceea ce suntem” spune Max Depree. Realizarile tale nu vor fi mai mari decat esti tu.

Daca ne simtim asa de bine in zona de confort, de ce-ar trebui s-o parasim? Pare de-a dreptul o contradictie. Raspunsul este simplu: zona de confort, cu toate ca este sigura si confortabila, ramane totusi o cusca. Doar iesind din zona de confort iti vei putea dobandi adevarata valoare si vei evolua, vei creste; in timp ce ramanand aici, nu vei face decat sa-ti consumi valoarea castigata in trecut. Victoriile, succesul, progresul, fiecare lucru de pret pe care-l detii sau l-ai facut au fost obtinute iesind din aceasta ”colivie”. Gandeste-te la prima intalnire cu partenerul tau de viata. Ti-ai infruntat emotiile, timiditatea si temerile. Facand un prim pas, ai spart gheata, trecand peste frica. Daca nu ai fi renuntat la siguranta zonei de confort, nu ai fi ajuns sa-ti cuceresti partenerul si nici nu ai fi descoperit adevarata valoare a relatiei pe care ai castigat-o si de care te bucuri in prezent.

Din nefericire suntem invatati sa gandim de la coada la cap. Credem ca circumstantele exterioare trebuie sa se schimbe pentru ca rezultatele noastre sa se schimbe. Dar adevarul este ca gandurile noastre ne determina rezultatele pe care le avem.

Biblia spune “pomul dupa roade se cunoaste”. Cunosti un om ca iese constant din zona de confort dupa rezultate. Daca il vezi ca isi creste rezultatele poti fi sigur ca nu face aceleasi lucruri din nou si din nou. Incearca lucruri diferite. Isi provoaca obiceiurile. Cauta sa faca lucruri pe care nu le-a mai facut, invata ceva nou.

         Cand stam in zona de confort, nu invatam lucruri noi. Din nefericire (sau din fericire) singurul lucru care este constant in Univers este schimbarea. Totul se schimba. Daca nu invatam si nu ne dezvoltam, atunci involuam. Nu avem cum sa stam pe loc. Schimbarea este un prieten care ne insoteste pe tot parcursul vietii. Sper sa o privesti ca si prieten si sa nu fie un dusman pentru tine. Pentru ca daca vrei sa iti imbunatatesti rezultatele vietii, in orice aspect, va trebui sa treci prin procesul schimbarii si sa il iubesti, chiar daca e dureros. Cand vrei sa te dezvolti e mereu nevoie sa aduci in zona ta de confort obiceiuri noi, sanatoase, create in mod intentionat prin actiune in afara zonei de confort. Stiu! este inconfortabil sa iti extinzi zona de confort si sa cresti. Dar trebuie sa inveti sa te simti confortabil cu a te simti inconfortabil. Ca sa obtii ceva nou va trebui sa faci ceva nou, sa iti formezi obiceiuri noi, si asta inseamna sa iesi din zona ta de confort. 

La ce te ajută iertarea?
by Dumitrița Lavu